Fact Check: Európska únia NEZASAHOVALA do slovenských volieb

Overovanie Faktov

  • podľa: Novinári Lead Stories
Fact Check: Európska únia NEZASAHOVALA do slovenských volieb Nezasahovala

Zasiahla Európska únia pred voľbami proti slovenskej opozícii? Nie, to nie je pravda: Správy, na ktoré odkazuje europoslanec a predseda politického hnutia Republika Milan Uhrík, ako napríklad táto z portálu Politico, či táto uverejnená v The New York Times odkazujú na rokovania predstaviteľov Európskej únie so slovenskými úradníkmi o usmerneniach voči sociálnym médiám ako sú TikTok a Meta, s cieľom obmedziť šírenie dezinformácií. Uhríková interpretácia to charakterizuje ako apel na utlmenie opozičných hlasov, čo však nie je založené na pravde.

Toto tvrdenie sa objavilo vo videu (archivovanom tu) publikovanom účtom @milan_uhrik_republika na TikToku 19. októbra 2023. Video obsahovalo nasledujúci výrok:

Takto vyzeral príspevok na TikToku v čase písania článku:

Snímka obrazovky 2023-11-02 o 13.19.47.png

(Zdroj: Screenshot z TikToku vyhotovený Thu Nov 2 12:20:02 2023 UTC)

Milan Uhrík je výraznou osobnosťou slovenského dezinformačného prostredia. V septembrových voľbách sa mu nepodarilo dostať sa do parlamentu. Následne začal šíriť výroky, ako v overovanom príspevku, že voľby boli zmanipulované.

Podobné výroky mali pred voľbami aj poslanci strany Smer, ktorá tiež pôsobí na dezinformačnej scéne. Avšak potom ako dostali najväčší počet hlasov, po voľbách od nich nepočuť žiadnu kritiku na manipuláciu volebných výsledkov zo strany Európskej únie či "západu".

Chcete informovať ostatných o presnosti tohto článku?

Sledujte, kto ho zdieľa (môžu to byť aj vaši kamaráti…) a pridajte link do komentára.:

O Nás

International Fact-Checking Organization Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories je webová stránka na overovanie faktov, ktorá vždy hľadá najnovšie nepravdivé, zavádzajúce, klamlivé alebo nepresné príbehy, videá či obrázky, ktoré sa šíria internetom.
Zbadali ste niečo? Dajte nám vedieť!.

Lead Stories je:


Najčítanejšie

Najnovšie

Zdieľaj, čo si myslíš